banner 1280x290 new

Στις 24 Ιουλίου θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες των Ναών της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδειάς

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

25η Μαρτίου: Η στιγμή που οι καμπάνες στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης ...
 
 
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/07/2020 ΚΑΙ ΩΡΑ 7:00 Μ.Μ. ΘΑ ΨΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΘΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΠΕΝΘΙΜΑ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.
 
 
 KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr
 
-H ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΑΣ:
Προς άπαντα τον Ιερό Κλήρο και τις Μοναστικές Αδελφότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας & Αυλίδος
Αγαπητοί μου Πατέρες και συλλειτουργοί, Πανοσιολογιώτατοι Άγιοι Καθηγουμένοι και αγαπητοί μου Πατέρες, Οσιώτατες Γερόντισσες καί Αδελφές, Με πόνο ψυχής πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Τούρκου Προέδρου για την μετατροπή του Ναού της του Θεού Σοφίας «Αγία Σοφία» σε μουσουλμανικό τέμενος. Πρόκειται για μια απόφαση που μόνο θλίψη μπορεί να προξενήσει στους Πανέλληνες, αλλά και στον πολιτισμένο κόσμο μας, αφού η «Αγία Σοφία» αποτέλεσε ανά τους αιώνες τον ακαθαίρετο πύργο της Οικουμενικής Ρωμιοσύνης και το ακατάλυτο σύμβολο της ενότητας του Γένους μας ἐν Χριστῷ .
Μέσα στην ιστορική της περιπέτεια ο ναός της Αγίας Σοφίας που κτίστηκε ασφαλώς από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό ως χώρος χριστιανικής λατρείας άλλαξε πολλές φορές χρήση, ανάλογα με τις μεταβολές και την κυρίαρχη εκάστοτε κατάσταση.
Παρά ταύτα όσο και αν ποικίλα συμφέροντα και πανούργες επιδιώξεις προσπαθούσαν να κρύψουν και να καλύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα της το έμπειρο μάτι και η ευαίσθητη ψυχή ανεγνώριζε πάντοτε το μεγαλείο της χριστιανικής Εκκλησίας.
Η ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας σε οποιαδήποτε εκδοχή και φάση της ιστορίας της ήταν τεράστια και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από την απόφαση της Unesco, η οποία ανακήρυξε τον περίλαμπρο αυτό Ναό σε μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ύστερα από όλα αυτά η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της σημερινής Τουρκίας-γιατί ας μη γελιόμαστε η απόφαση είναι πολιτική και όχι δικαστική- έρχεται σαν μια πρόκληση, η οποία αποδεικνύει ότι η Τουρκία αλληθωρίζοντας προς το οθωμανικό παρελθόν της προσχωρεί στο πολεμικό και επιθετικό Ισλάμ που συνιστά ένα από τα μεγάλα προβλήματα του 21ου αιώνα.
Αυτή η θρησκευτική και πολιτιστική βεβήλωση του οικουμενικού μνημείου, προκαλεί την παγκόσμια κοινότητα και ταυτόχρονα καλεί όλους τους χριστιανούς, όλους τους Ορθοδόξους, όλους τους Έλληνες σε εγρήγορση.
Μας καλεί να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας απέναντι στην πίστη των Πατέρων μας και στον πολιτισμό μας.
Γι’ αυτό σας προτρέπω την προσεχή Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 και ώρα 7:00 μ.μ., ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η προσευχή των μουσουλμάνων στο Ναό της Αγίας Σοφίας να τελεσθεί σε όλες τις Ενορίες και τις Ιερές Μονές η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου (Α΄ Στάσις) προς την Υπεραγία Θεοτόκο που για εμάς τους χριστιανούς αυτή είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός, η άμαχος Προστασία και η κραταιά Σκέπη της πατρίδος μας και εν συνεχεία να ηχήσουν πένθιμα για τρία (3) λεπτά οι καμπάνες των Ενοριακών Ιερών Ναών και Μονών της Τοπικής μας Εκκλησίας ως ένδειξη πένθους.
Με τ ’ ευχών και αγάπης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†Ο ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 
 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

“Οι καμπάνες «χτύπησαν» πένθιμα την 29η Μαΐου 1453 στη Βασιλεύουσα των πόλεων και ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο. Γιατί χτύπησαν πένθιμα; «Η Πόλις εάλω»!

Ας θυμηθούμε πόσο καλά ήταν τα πρώτα χρόνια στη Θεοφύλακτη Βυζαντινή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά και σε ποιά πνευματική κατάσταση βρίσκονταν στις έσχατες εκείνες ημέρες! Το κέντρο της αυτοκρατορίας, το «εγκαλλώπισμα» αυτής, η Κωνσταντινούπολη αγωνιζόταν για τον εαυτό της. Οι υπερασπιστές της γενναίοι και ατρόμητοι, όμως μετρημένοι. Ατρόμητος, αγωνιζόταν σαν λιοντάρι και ο αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Έξω από τα τείχη της Βασιλεύουσας, οι βάρβαροι, οι απολίτιστοι, οι αλλόθρησκοι, περιέζωναν την Πόλη των πόλεων. Την  σφυροκοπούσαν λυσσαλέα, με κραυγές πόνου και εξόντωσης. Ήταν πολυάριθμοι, αμέτρητοι, κι έπεσαν σαν τίγρεις επάνω στα ιερά τείχη της Βασιλεύουσας.

Την αυγή της 29ης Μαΐου 1453, «η Πόλις εάλω»! Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και οι ηρωικοί συμπολεμιστές του, έπεσαν για το Χριστό και την Πατρίδα. Έγιναν μάρτυρες και ήρωες της Ορθοδοξίας και του Ρωμαίϊκου Γένους. Στράγγισε τότε ο Ελληνικός λαός το πιο πικρό ποτήρι του πόνου, από όλα όσα δοκίμασαν ποτέ οι ελληνικές γενιές.

 

Έμεινε όμως όρθια το κέντρο της Ορθοδοξίας, το καμάρι της, το σέμνωμά της, η «Αγια-Σοφιά». Ο μεγάλος, ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός. Το έμβλημα της Ορθοδοξίας!

Κάτω από τους θόλους της είχαν χειροτονηθή τόσοι Πατριάρχες. Είχαν στεφθή τόσοι Ισαπόστολοι, Αυτοκράτορες. Είχαν τελεσθή μεγαλοπρεπείς ακολουθίες και τόσες αναίμακτες Θυσίες από αγίους αρχιερείς και ιερείς. Είχαν ψαλλή αριστουργήματα της βυζαντινής μουσικής. Είχαν αναγεννηθή αναρίθμητες ψυχές.

Μέσα στους πολλούς και περίτεχνα διακοσμημένους κίονές της, ο Ιουστινιανός ετοποθέτησε Ιερά Λείψανα και πέρα από την Αγία Τράπεζά της, η Αγία Σοφία ήταν και είναι μία τεράστια λειψανοθήκη Αγίων. Ποιός θα μπορούσε αλήθεια να περιγράψη τα θαυμάσια ψηφιδωτά και τις μοναδικές τοιχογραφίες αυτού του μοναδικού Ιερού Ναού!

Αν και η Κωνσταντινούπολη έπεσε και λεηλατήθηκε, την Αγία Σοφία την σεβάστηκαν οι αιώνες. Αλίμονο όμως!

Σήμερα που όλοι μιλάμε για δικαιώματα, για πολιτισμό, για ελεύθερα μνημεία, ο Ναός της Αγίας Σοφίας με μίσος, με πάθος και φανατισμό μετατρέπεται σε τουρκικό τζαμί. Εκεί που λατρευόταν ο Τριαδικός Θεός, εκεί που αναιμάκτως θυσιαζόταν ο Εσταυρωμένος και Αναστάς Χριστός, ο μόνος αληθινός Θεός μας, εκεί τώρα θα λατρεύεται ο Αλλάχ.

Το κατανοούμε αυτό, αγαπητοί; Πονάμε πολύ και συγκλονιζόμαστε! Θα επιθυμούσαμε, σύσσωμος ο χριστιανικός κόσμος να επαναστατήση και να αποτρέψη την δευτέρα άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Δυστυχώς, όπως και στην πρώτη άλωση η Δύση δεν μίλησε, έτσι και τώρα!

Αγαπητοί, μόνοι μας θα αντιταχθούμε. Όλοι μας οφείλουμε αυτήν την στιγμή να χρησιμοποιήσουμε το παντοδύναμο όπλο της προσευχής. Αν είμαστε άξιοι θα μας ακούση ο Κύριος. Θα μεσιτεύση η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Υπεραγία Θεοτόκος.

Σας καλώ όλους σε ιερά και αγία εξέγερση. Μεθαύριο Παρασκευή, την ημέρα που οι αλλόπιστοι θα επιχειρήσουν να μολύνουν τον Ναό της Αγίας Σοφίας, εμείς θα γονατίσουμε εμπρός στον Κύριό μας, εμπρός στην εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου. Το πρωί της Παρασκευής, 24η Ιουλίου, θα σημάνουν πένθιμα οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και θα τελεσθή Ιερά Παράκλησις προς την Παναγία μας, στους Ιερούς μας Ναούς, αν είναι δυνατόν σε όλους.

Αδελφοί μου, μην απουσιάσετε. «Η Πόλις και πάλι εάλω»! Η Αγία Σοφία μας γίνεται τζαμί..! Ελάτε όλοι να γονατίσουμε, να λυπηθή ο Θεός την Πόλη και την Αγια-Σοφιά. Όλοι μας ενωμένοι να ανεβάσουμε την προσευχή μας στο Ουράνιο Θυσιαστήριο”.

 

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

back To school livadeia facebook 600x500

Μάσκα Βαρέως Τύπου

maska fb neo 1

pitbulneobrosta

parostop

logo kritikos
ΘΗΒΑ - ΠΑΡΟΣ

argiris taxi

 

ΚΑΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

camera ip 23 led

 

lempesis

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

ΒΟΥΡΤΣΑ - ΠΙΣΤΟΛΑΚΙ ΜΑΖΙ

fb ads

anakainiseis

camora

 

monomaxoi2

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

remos

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK