banner 1280x290 new

Ενωτική Κίνηση Δ.Ε. Βοιωτίας: Για έναν αποτελεσματικό & δημιουργικό συνδικαλισμό στη Δημόσια Εκπαίδευση

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

enotiki kinisi
 
Αποτέλεσμα εικόνας για Ενωτική Κίνηση Δ.Ε. Βοιωτίας"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Για  έναν αποτελεσματικό &  δημιουργικό συνδικαλισμό στη Δημόσια Εκπαίδευση

 

Τρεις μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων και παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, (άνω των 35.000 είναι μέχρι τώρα οι προσλήψεις αναπληρωτών σε Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση), καμιά ουσιαστική δέσμευση για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών δεν υπάρχει. Γιατί η Κυβέρνηση δεν καλύπτει τα πραγματικά αυτά διδακτικά κενά με διορισμούς, όταν μάλιστα μελέτες αποδεικνύουν ότι η μισθοδοσία του μόνιμου εκπαιδευτικού δεν προκαλεί επιπλέον δημοσιονομικό κόστος σε σχέση με του αναπληρωτή; Μία πιθανή απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση αυτή –όπως και η προηγούμενη- προσβλέπει στη μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, μέσα από την εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος που σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ θα προκαλέσει σε 15 χρόνια από σήμερα μείωση του μαθητικού δυναμικού κατά 30%!  Επίσης, στο όνομα της χρηστής και ορθολογικής διαχείρισης συνεχίζεται  η πολιτική της περιστολής των πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών.  

 

Καμιά μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς δεν φαίνεται ούτε καν υπαινικτικά, όταν  μάλιστα ένα μέρος τους βιώνουν εργασιακές και οικονομικές συνθήκες (μακριά από τις οικογένειές τους, μισθοί που εξαντλούνται στα νοίκια, διδασκαλία σε 3 και σε 4 σχολεία ακόμα και απομακρυσμένα μεταξύ τους, εργασιακή αβεβαιότητα για τους αναπληρωτές, αμετάθετο), που δεν υπήρχαν ούτε στο μακρινό παρελθόν!  Η εξαθλίωση, ιδιαίτερα αυτών των εκπαιδευτικών, αποτελεί πολιτικό και κοινωνικό στίγμα και καμιά κυβέρνηση, κανένα Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να κρύβεται από την γκρίζα πραγματικότητα που γνωρίζει ο εκπαιδευτικός κόσμος!

Δ

εν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς της μισθολογικής υποβάθμισης των εκπαιδευτικών, και μάλιστα όταν πρόκειται για έναν κλάδο του Δημοσίου που έχει τόσες αρνητικές επαγγελματικές ιδιαιτερότητες:

µΤο 1/3  περίπου δεν έχουν σταθερή έδρα εργασίας αλλά μετακινούνται σε 2, 3 ή περισσότερα σχολεία.

µ Ένα μεγάλο ποσοστό βρίσκεται μακριά από την οικογενειακή εστία, χωρίς ουσιαστική ελπίδα να βρεθεί κάποια στιγμή κοντά στο σπίτι του.

  µΑναγκάζονται να διεκπεραιώνουν τα απογεύματα και τα βράδια στα σπίτια τους ένα μεγάλο κομμάτι της εργασίας τους.

 µΠρέπει να δαπανούν χρήματα για αγορά βιβλίων, χωρίς να λαμβάνουν κάποιο ειδικό επίδομα για το σκοπό αυτό.

µΚαι αυτά την στιγμή που στο δήθεν «ενιαίο μισθολόγιο» των Δ/Υ, υπάρχουν τουλάχιστον 15 «ειδικά» μισθολόγια!!

Οι  Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στην Ευρωζώνη (πάνω μόνον από τους  Εσθονούς, Σλοβάκους, Λετονούς και Λιθουανούς συναδέλφους τους, ενώ ο ακαθάριστος μισθός του πρωτοδιόριστου Έλληνα καθηγητή αντιστοιχεί μόλις στο 26% του Γερμανού, στο 33% του Βέλγου, στο 42 % του Ισπανού και στο 54% του Κύπριου συναδέλφου του).

Η

 προχειρότητα του υπουργείου Παιδείας στα θέματα των αναλυτικών προγραμμάτων είναι χαρακτηριστική. Ενδεικτικά, υπενθυμίζουμε ότι τα προγράμματα σπουδών  της Ιστορίας Γυμνασίου του ΙΕΠ που στάλθηκαν στα σχολεία αναφέρονταν σε ενότητες που δεν υπήρχαν στα σχολικά βιβλία!! Ακόμη και σήμερα υπάρχουν οδηγίες που δεν συμβαδίζουν με τις ενότητες του σχολικού βιβλίου. Σχεδόν η ίδια αρρυθμία παρουσιάζεται στο συνεξεταζόμενο μάθημα Γλώσσας - Λογοτεχνίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Χωρίς σαφείς οδηγίες και χωρίς την απαραίτητη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που το διδάσκουν.

 

Το υπουργείο Παιδείας σχηματοποιεί μέσα από τις τελευταίες δημόσιες θέσεις της (αξιολόγηση, οργάνωση και λειτουργία εκπαιδευτικού έργου κ.α.) μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη για το Δημόσιο σχολείο. Οφείλουμε να την αντιπαλέψουμε στο περιεχόμενό της και στην ουσία της, χωρίς ιδεοληψίες και κραυγές, με θέσεις, υπεύθυνα και αποτελεσματικά.

Για  έναν αποτελεσματικό &  δημιουργικό συνδικαλισμό ...

Η

 λύση βρίσκεται  στα σχολεία μας, στα Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας, όπου οι εκπαιδευτικοί δρουν και βιώνουν τη διδασκαλία, νιώθουν την αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών τους. Διδάσκουν και διαπαιδαγωγούν για την ελευθερία του πνεύματος, για τη χειραφέτηση του ανθρώπου, για τη νοηματοδότηση του βίου και τους κοινωνικούς αγώνες. Χωρίς τους πολύχρονους αγώνες του εκπαιδευτικού μας κινήματος, πώς θα ήταν η εκπαίδευσή μας σήμερα;

 Με βάση τις ιδέες και τις προτάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι τους δρόμους της συλλογικής δράσης για:

 µΔημόσια και Δωρεάν Παιδεία

µΣχολείο πολιτισμού και αγωγής

µΟυσιαστική στήριξη στον εκπαιδευτικό και το εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό έργο του

Δεκέμβριος 2019

  ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 
Δ.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

 

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
    
 
 
 
 
 
 
 
 

 

back To school livadeia facebook 600x500

Μάσκα Βαρέως Τύπου

maska fb neo 1

pitbulneobrosta

parostop

logo kritikos
ΘΗΒΑ - ΠΑΡΟΣ

argiris taxi

 

ΚΑΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

camera ip 23 led

 

lempesis

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

ΒΟΥΡΤΣΑ - ΠΙΣΤΟΛΑΚΙ ΜΑΖΙ

fb ads

anakainiseis

camora

 

monomaxoi2

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

remos

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK