Booking.com

 

Αποκαλυπτήρια προτομής του Λιβαδείτη στρατηγού Δημητρίου Ιωάννου(ΦΩΤΟ) | e-sterea.gr

Σε μια λιτή τελετή έγιναν, το απόγευμα της Τετάρτης, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λιβαδείτη στρατηγού Δημητρίου Ιωάννου, στην πλατεία της Ταμπάχνας, την οποία διαπερνά και η οδός που φέρει το όνομα του.

Στη μνήμη του στρατηγού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Γεώργιο, ενώ το έργο και την προσωπικότητα του εξήρε στην ομιλία του, ο δήμαρχος Γιάννης Ταγκαλέγκας

Η προτομή είναι δωρεά της Παναγιωτίτσας Αργυρίου, στη μνήμη του συζύγου και των δύο γιών της.

Η ίδια δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τελετή και η τιμητική πλακέτα παραδόθηκε σε συγγενείς της που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Επίσης τιμήθηκε και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς Γιώργος Κωσταγιάννης ο οποίος συνέβαλε στην τοποθέτηση της προτομής.

Ο Δημήτριος Ιωάννου γεννήθηκε στη Λιβαδειά, στις 23 Οκτωβρίου 1861.

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 

Στρατιωτική φυσιογνωμία ιδιαίτερα εμφαντική στη στρατιωτική και πολεμική ιστορία της Ελλάδος, με πολλά παρατσούκλια” όπως μπαλαφάρας, ζόρικος στρατηγός, γαϊδομήτσος, λόγω της πληθωρικής ιδιοσυστασίας του.

Αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων στις 25 Ιουλίου 1884 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού – Μηχανικού. Παίρνει μέρος ως Λοχαγός το 1897 στην εκστρατεία απελευθέρωση της Κρήτης υπό τον Τιμολέοντα Βάσσου.

Ασχολήθηκε με την οχύρωση της Οίτης. Ως αντισυνταγματάρχης αναλαμβάνει Επιτελάρχης του στρατού Ηπείρου υπό τον αντιστράτηγο Κων. Σαπουντζάκη.

Συνταγματάρχης το 1913, διακρίνεται για την ορμητικότητα του, την δράση του στις επιθέσεις για την κατάληψη των Ιωαννίνων με τα τέσσερα ευζωνικά τάγματα που διοικούσε. Ορίστηκε Διοικητής της ΙΧ Μεραρχίας και παρέμεινε επικεφαλής της, μέχρι το 1916.

Προχώρησε στο επαναστατικό κίνημα Θεσσαλονίκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου του ανατέθηκε η οργάνωση της Μεραρχίας Αρχιπελάγους στη Μυτιλήνη και ως Διοικητής μάχεται στον τομέα του Μοναστηρακίου.

Κατά την μάχη του Σκρα,  η Μεραρχία του Αρχιπελάγους που μεταφέρθηκε εκεί από τον τομέα Μοναστηρακίου συνέβαλε καθοριστικά στην περίλαμπρη εκείνη νίκη.

Τον Σεπτέμβριο του 1918, η μεραρχία δρα στο μέτωπο της Χούμας, περνάει στον Αξιό, το όρος Τσέπελι, καταλαμβάνει την κοιλάδα της Στρωμνήτσας και φτάνει στο Μέτσοβο.

Ο Δημήτρης Ιωάννου – στρατηγός τοποθετείται ως Διοικητής του Α΄ Σώματος στρατού και αργότερα στρατιάς  Ηπείρου.

Το 1919 παραλαμβάνει το σώμα στρατού Σμύρνης και παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις που ξεκινούν στις 9 Ιουνίου 1919.

Μετά την 1η Νοεμβρίου 1920 αποσύρεται μαζί με άλλους συναδέλφους αξιωματικούς στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1922.

Διατέλεσε για λίγο χρόνο διευθυντής του Ε΄ σώματος στρατού Ηπείρου και αποστρατεύεται.

Μετά την Μικρασιάτικη Καταστροφή παίρνει μέρος σε ανώτατα συμβούλια κρίσεως αξιωματικών κατά τον πόλεμο.

Συνέγραψε πολλές μελέτες γύρω από την οχυρωματική τέχνη.

Ο ηρωικός Στρατηγός Δημήτριος Ιωάννου έλαβε μέρος και διακρίθηκε σε όλες τις μάχες από το 1912 έως το 1922 στους Βαλκανικούς και Μακεδονικούς αγώνες, αγαπήθηκε πολύ από τους αξιωματικούς και οπλίτες.

Ένθερμος πατριώτης και γενναίος στρατιώτης. Πέθανε στην Αθήνα στις 11 Απριλίου 1927 “ξεχασμένος, αβοήθητος και πένης”.
Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 
ΚΤΗΜΑ ΛΥΜΠΕΡΗ

Αγγελία εργασίας στην Περιοχή Θήβας - Εύβοιας

verykokos

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

Ζητείται Υπεύθυνος Διαχείρισης Αποθήκης Μαρμάρων

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lefkiano

parostop

camora

 

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK