Booking.com

 

banner 971x375 okmikro

Φωτιά - Εύβοια: Εφιάλτης στη Λίμνη - Συνεχείς εκκενώσεις χωριών και οικισμών - Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις (εικόνες, βίντεο)

Φωτιά - Εύβοια: Εφιάλτης στη Λίμνη - Συνεχείς εκκενώσεις χωριών και οικισμών - Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις (εικόνες, βίντεο)
Συνολικά δέκα χωριά και οικισμοί γύρω από το μέτωπο της φωτιάς στη Λίμνη Ευβοίας, έχουν εκκενωθεί με σχετικές αποφάσεις του συντονιστικού οργάνου. Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει κρίσιμη καθώς πολλοί οικισμοί έχουν παραδοθεί στις φλόγες ή απειλούνται από αυτές.
 

Ειδικότερα, με απόφαση του συντονιστικού εκκενώθηκαν τα χωριά Κουρκουλού και Δρυμώνας αν και βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση από το κυρίως μέτωπο της φωτιάς. Ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η προληπτική εκκένωσή τους καθώς οι φλόγες επεκτείνονται όλο και περισσότερο.

 

 

Λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους το οποίο ανέφερε τα εξής: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς #Κουρκουλοί ή #Σκεπαστή #Εύβοιας εκκενώστε τώρα προς #Κεχριές μέσω Σκεπαστής. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

 

 

Για τις εκκενώσεις των χωριών και των οικισμών ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, δήλωσε τα εξής: «Η εκκένωση των χωριών ήταν προληπτική. Έγινε με τάξη και έτσι αποφύγαμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που ήταν το βασικό στοιχείο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με την έναρξη της φωτιάς.»

 

Όπως σημείωσε ο κ. Σπανός «υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις και άρχισε η καταμέτρηση, αλλά αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα. Για μας η ανθρώπινη ζωή είναι το μείζον».

Νύχτα τρόμου με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους και τους πυροσβέστες που έδιναν τη μάχη με τη φωτιά νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι, όπως και οι πυροσβέστες, στη Λίμνη της Εύβοιας. Την ίδια ώρα και με το πρώτο φως της ημέρας οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή σε μια περιοχή που έσφυζε από πράσινο λόγω των πολλών πεύκων.

Όλη τη νύχτα πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδιναν σκληρή για να συγκρατήσουν τις φλόγες, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς συνεχώς άλλαζαν, συνεχώς αυξάνονταν, συνεχώς ξεπερνούσαν τις γραμμές άμυνας. σ' ένα μέτωπο που ξεπερνά τα εννέας χιλιόμετρα σε μήκος

«Τούτη η απόλυτη καταστροφή δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. «Δεν μπορείς να αποτιμήσεις διαφορετικά τα περισσότερα από 15.000 στρέμματα της καταστροφής» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Αννης, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, από την πλευρά του πώς «το μέτωπο είναι τεράστιο» και η περασμένη νύχτα «δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της περιοχής.»

 

 

 Εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές καθώς και κάτοικοι της περιοχής, χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της περιφέρειας, όλη τη νύχτα έμοιαζαν να χάνονται στην τεράστια έκταση του μετώπου της φωτιάς. Οι φλόγες μαίνονται σε δύσβατη περιοχή κι επιβαλλόταν συνεχώς ανασύνταξη των δυνάμεων για να μπορέσουν να τιθασεύσουν τον πύρινο γίγαντα.

«Από χθες βράδυ ζητήσαμε ενίσχυση με εναέρια μέσα σε μία προσπάθεια να τιθασεύσουμε στις φλόγες και να περισώσουμε ότι μπορούμε», είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

 

Εκατοντάδες πυροσβέστες που μετακινήθηκαν στην περιοχή ακόμη και από την Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, είδαν τις φλόγες να ξεπερνάνε τις ζώνες άμυνας ακόμη και μέσα στο βουνό ενώ και οι αντιπυρικές ζώνες που στήθηκαν τις τελευταίες ώρες δεν αρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά.

ΕΥΒΟΙΑ

Μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή ενώ άνθρωποι που μέχρι χθες απολάμβαναν τις παραλίες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο.

«Υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις που θα αποκαλυφθούν με το πρώτο φως» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος, που μαζί με τον Περιφερειάρχη βρέθηκε στο μέτωπό της φωτιάς ενώ την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος της Λίμνης κ. Λιάσκος τονίζει πως «κάηκαν οι οικισμοί Χρόνια και Σηπιάδα. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Οι καταστροφές που θα αποκαλυφθούν με το πρώτο φως της μέρας θα είναι εφιαλτικές».

 

 

Η καταστροφή που αντιμετωπίζει η Εύβοια και ειδικότερα η περιοχή των Λιμνών είναι ανυπολόγιστη, καθώς η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί με πολύ πιο αποκρουστικό πρόσωπο όταν σβήσουν οι φλόγες.

Αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews αναφέρουν ότι το βράδυ της Τρίτης κάηκα το ξενοδοχείο «Ντένις House» και το κέντρο διασκέδαση «Bella Vista» που βρίσκονται στον δρόμο προς τη Λίμνη.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η φωτιά είχε φτάσει μέχρι τη θάλασσα, και είχαν καεί σπίτια.

ΦΩΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΣΑ

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες η φωτιά κατέβηκε με μεγάλη δύναμη από το βουνό και μπόρεσε να ξεπεράσει και την τελευταία «ζώνη άμυνας» που είχαν στήσει οι πυροσβέστες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη στις Ροβιές. Η ορμή της φωτιάς ήταν τόσο μεγάλη που πέρασε το δρόμο και έκαψε ότι μπορούσε να βρει μπροστά της. Λίγο πριν οι πυροσβέστες συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων τους έδωσαν μεγάλη μάχη και δεν επέτρεψαν να περάσουν οι φλόγες στον οικισμό Χρόνια 2 χιλιόμετρα μετά τον οικισμό Σηπιάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών αλλά εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πού να περάσουν το βράδυ τους και πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ήδη έχουν μισθωθεί 150 κλίνες σε διάφορα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ μακριά από τα σπίτια τους.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικράτησε στη Λίμνη από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης είναι ότι αλλόφρονες οι κάτοικοι χωριών και οικισμών παρακολουθούσαν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, με ορισμένους από αυτούς να εκφράζουν φόβους ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή, την ώρα που τα πτητικά μέσα έχουν σταματήσει τις ρίψεις νερού λόγω της νύχτας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews κάποιοι από τους κατοίκους ακούστηκαν να λένε «θα καούμε ζωντανοί...»

Όπως θα δείτε στο βίντεο η φωτιά έκαιγε αργά το βράδυ της Τρίτης σημαντική δασική έκταση και βρισκόταν μια ανάσα από κατοικημένες περιοχές.

 

dnews

 

Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

back To school livadeia facebook 600x500

Greece Jooble logo

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

parostop

camora

 

monomaxoi2

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK