Booking.com

 

Τελικά τρώμε μπακαλιάρο και την 28η Οκτωβρίου ή όχι;

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Τελικά τρώμε μπακαλιάρο και την 28η Οκτωβρίου ή όχι;

Ο μπακαλιάρος έχει καθιερωθεί ως το εθνικό μας φαγητό για την 25η Μαρτίου. Ισχύει όμως το ίδιο και για την 28η Οκτωβρίου;
KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Πολλοί είναι εκείνοι που κάθε χρόνο τηρούν ευλαβικά το έθιμο που θέλει να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά ανήμερα της 25ης Μαρτίου, υπάρχει όμως μία σύγχυση σε ορισμένους που ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια και την 28η Οκτωβρίου.

Η 25η Μαρτίου, η μέρα της Απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό- συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μια χαρμόσυνη ημέρα για τον χριστιανισμό. Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, τη συγκεκριμένη ημέρα καταλύεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια νηστεία της Ορθοδοξίας -που διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα- και «επιτρέπεται» το ψάρι, το λάδι και ο οίνος.

Έτσι, εξηγείται γιατί μέσα στη Σαρακοστή συνηθίζουμε να τρώμε μπακαλιάρο. Γιατί όμως μπακαλιάρο; Γιατί ήταν η πιο εύκολη και φτηνή λύση από τις αρχές του εθίμου, αφού και όσοι δεν ήταν κοντά στη θάλασσα, μπορούσαν να βρουν παστό μπακαλιάρο.

 

 
 

Τι ισχύει όμως με την 28η Οκτωβρίου; Δεν έχει καμία σχέση ο μπακαλιάρος με την συγκεκριμένη εθνική εορτή, αφού δεν σχετίζεται σε κανένα επίπεδο με τη νηστεία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκουν αφορμή για να βάλουν στο τραπέζι τον μπακαλιάρο σε μια ακόμα εθνική μας εορτή, παρότι η παράδοση δεν επιτάσσει κάτι τέτοιο. Και γενικότερα, δεν υπάρχει κάποιο παραδοσιακό έδεσμα για τη συγκεκριμένη μέρα...

 

 

 

 

Η ιστορία του μπακαλιάρου:

Ο μπακαλιάρος, το πιο φημισμένο ψάρι στον κόσμο, που άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης, άρχισε να γίνεται γνωστός κατά τα μέσα του 15ου αιώνα! Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου» (όπου ακόμα και σήμερα πωλούν μόνο αυτό το υπέροχο παστό ψάρι), οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, παρά ότι θεωρήθηκε ψάρι της κουζίνας των φτωχών, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Και αυτή η εύνοια της οποίας τυγχάνει είναι ευεξήγητη: παστωμένος με αλάτι, διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και τη διατροφική του αξία, και ακόμη μπορεί θαυμάσια να πάρει στο τραπέζι μας τη θέση του πρώτου ή του κύριου πιάτου, να γίνει ψητός ή σούπα και να μετατραπεί σε πουτίγκες και πίτες.

Χρόνια Πολλά!

 

 

 
 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 

 

Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 
ΚΤΗΜΑ ΛΥΜΠΕΡΗ

Αγγελία εργασίας στην Περιοχή Θήβας - Εύβοιας

verykokos

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lefkiano

parostop

camora

 

KTEL THIVAS

 

 

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
 

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK