banner 1280x290 new

Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για όλους τους πολίτες, τι θα περιλαμβάνει

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

1319648180

 

Ήδη η εφαρμογή λειτουργεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας


Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για όλους τους πολίτες, τι θα περιλαμβάνει

Κάθε πολίτης θα έχει τον δικό του ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει αναλυτικό ιστορικό υγείας, στοιχεία φαρμακευτικής αγωγής, εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί και αποτελέσματα αυτών, αλλά και τα εμβόλια στα οποία έχει υποβληθεί.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διευθύνουσα σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Νίκη Τσούμα ήδη η εφαρμογή αυτή λειτουργεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας, δηλαδή στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα στο πεδίο της ηλεκτρονικής υγείας το οποίο θα αποτελέσει τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και δημογραφικά και επιδημιολογικά στοιχεία.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης της πορείας υγείας του ασθενή, της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας στον πολίτη, της εξατομικευμένης ιατρικής ενώ παράλληλα καθίσταται αποτελεσματικότερη η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. «Σε αυτόν τον ηλεκτρονικό φάκελο που έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί έχει πρόσβαση ο οικογενειακός γιατρός και μέσω του γιατρού έχει πρόσβαση κι ο ασθενής, καθώς του δίνει τους κωδικούς για να μπαίνει στον φάκελό του».

 KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

Το επόμενο στάδιο του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας είναι να διευρυνθεί η λειτουργία του όσον αφορά την πρόσβαση στον φάκελο ενός ασθενούς στους ανά περίπτωση θεράποντες γιατρούς είτε είναι νοσοκομειακοί, είτε είναι ιδιώτες. «Υπάρχει ο σχεδιασμός ώστε ο ασθενής να δίνει την άδεια κι όχι τους κωδικούς». Ο σχεδιασμός της περαιτέρω λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας πρόκειται να γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας σχεδιάζονται τα τεχνικά αλλά και τα θεσμικά θέματα της πρόσβασης, καθώς πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος θα ενημερώνεται από στοιχεία της συνταγογράφησης, φαρμακευτικής αγωγής, τις διαγνώσεις και τα παραπεμπτικά εξετάσεων, αντιδράσεις που πιθανόν έχουν σημειωθεί από την λήψη φαρμάκων, ενώ όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Ελπίδα Φωτιάδου υπεύθυνη του έργου από την πλευρά της ΗΔΙΚΑ «όταν διασυνδεθούμε και με τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα θα ενημερώνεται κι από στοιχεία εξιτηρίου, αλλά και με αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων. Γενικά οποιαδήποτε πηγή συλλέγει στοιχεία για έναν πολίτη θα πρέπει να διαλειτουργεί με τον Φάκελο και να τον ενημερώνει. Με βάση τον ν. 4600 του 2019 ο Φάκελος θα ανοίξει σε όλους τους γιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να τον ενημερώνουν».

Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης της πορείας υγείας του ασθενή, της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας στον πολίτη, της εξατομικευμένης ιατρικής, «ενώ παράλληλα καθίσταται αποτελεσματικότερη η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων» συμπληρώνει η κ. Τσούμα. «Τα θετικά σημεία είναι ως προς τον πολίτης ο οποίος γνωρίζει με έναν ολοκληρωμένο τρόπο το τι έχει συμβεί ιατρικά στην ζωή του, ενώ όσον αφορά στον γιατρό οποίος θα τον περιθάλψει θα έχει μια συνολική εικόνα της ιατρικής τους κατάστασης».

Για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) έλαβε παγκόσμια διάκριση στην τελετή απονομής των βραβείων του Παγκοσμίου Συνδέσμου Πληροφορικής και Υπηρεσιών "WITSA Global ICT Excellence Awards 2019" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του World Congress on Information Technology 2019, στις 8 Οκτωβρίου 2019, στo Ερεβάν της Αρμενίας. Το έργο του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ) διακρίθηκε ως Merit Winner στην κατηγορία "Innovative ehealth Solutions", έργο το οποίο υλοποιήθηκε από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. σε συνεργασία με την ένωση εταιρειών «Όμιλος ΟΤΕ-ΒΥΤΕ Α.Β.Ε.Ε. και τον συνεργάτη της DATAMED Α.Ε.».

 

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea.gr

pitbulneobrosta

parostop

logo kritikos
ΘΗΒΑ - ΠΑΡΟΣ

argiris taxi

 

lempesis

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

anakainiseis

camora

 

monomaxoi2

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

remos

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK