banner 1280x290 new

Μεγάλες ανατροπές στις εκλογές - Τι αλλάζει για κόμματα και υποψήφιους

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea

mc mitsotakis theodorikakos

 

Πρόκειται για μια σειρά ρυθμίσεων οι οποίες κρίνονται απαραίτητες και σε απόλυτη συνάρτηση με τα επόμενα νομοθετήματα, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες, αμφισβητήσεις ή κενά κατά την εφαρμογή τους.

Μεγάλες ανατροπές στις εκλογές - Τι αλλάζει για κόμματα και υποψήφιους | tanea.gr
 

Τον δρόμο για μεγάλες ανατροπές στην εκλογική νομοθεσία ετοιμάζεται να στρώσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες και το αργότερο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το τριπλό «χτύπημα» με ξεχωριστές νομοθετικές παρεμβάσεις.

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea

Ενόψει της αλλαγής τοπίου που επιχειρείται σε τρία κομβικά ζητήματα - στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, την κατάργηση της απλής αναλογικής στους Δήμους και, τελευταία, τον νέο εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές επίσης με κατάργηση της απλής αναλογικής -, εισέρχεται στην τελική φάση επεξεργασίας ένας  τέταρτος νόμος (που θα έρθει… πρώτος) με όλες τις νέες διαδικασίες, και αλλαγές σε προθεσμίες, τις υποχρεώσεις κομμάτων και υποψηφίων, ακόμα και των δικαστικών αντιπροσώπων και των Πρωτοδικείων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά ρυθμίσεων οι οποίες κρίνονται απαραίτητες και σε απόλυτη συνάρτηση με τα επόμενα νομοθετήματα, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες, αμφισβητήσεις ή κενά κατά την εφαρμογή τους.

Γι' αυτό δίνεται μία μάχη με τον χρόνο ώστε οι συγκεκριμένες προπαρασκευαστικές διατάξεις να προωθηθούν πριν ή παράλληλα με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, προς το τέλος του επόμενου μήνα, όπως προγραμματίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου προβλέπει:

- Διευρυμένο χρονικό όριο 21-22 ημερών πριν από τις κάλπες για να επκυρωθούν δικαστικά όλα τα κομματικά ψηφοδέλτια, μία ρύθμιση που κρίνεται απολύτως αναγκαία στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη χορήγηση δικαιώματος επιστολικής ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Με απλά λόγια η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι οι Ελληνες της διασποράς θα έχουν στη διάθεσή τους την άνεση χρόνου προκειμένου να ταχυδρομήσουν την ψήφο τους.

- Πέραν της χρονικής προθεσμίας, όμως, αλλαγές δρομολογούνται και στην υποβολή των υποψηφιοτήτων στην κατεύθυνση η διαδικασία να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κάθε κόμμα χωρίς εμπλοκή των υποψηφίων, που δεν θα χρειάζεται στο εξής να αιτούνται ατομικά την ανακήρυξή τους από τα αρμόδια Πρωτοδικεία. Εξαίρεση θα αποτελούν μόνον οι μεμονωμένοι, ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

- Επιπλέον το αρμόδιο υπουργείο θέλει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση της μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων και προσανατολίζεται στην υποχρεωτική χρήση της… τεχνολογίας. Η καινοτομία επιχειρήθηκε στις προηγούμενες εκλογές (δειγματοληπτικά σε κάποιες περιοχές της χώρας), όταν δικαστικοί αντιπρόσωποι παρέλαβαν tablets με ειδικό λογισμικό από τα οποία έστελναν γρήγορα τα δεδομένα, ενώ στα πληροφοριακά συστήματα των Πρωτοδικείων γινόταν η επαλήθευση. Στόχος είναι η ψηφιακή διαδικασία να είναι υποχρεωτική για όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους - στους οποίους προφανώς θα χορηγούνται tablets ή κινητά τηλέφωνα.

Νέο πλαίσιο προβολής

Αλλο ένα ζήτημα που βρίσκεται υπό εξέταση είναι οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα αναφορικά με την προβολή - εμφάνιση των υποψηφίων σε τηλεοπτικές εκπομπές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Κατά πληροφορίες, εξετάζεται να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις και για την προβολή υποψηφίων μέσω του Διαδικτύου, καθώς η διαφημιστική προεκλογική καμπάνια μέσω Ιντερνετ βρίσκεται σήμερα εκτός ελέγχου, επιτρέποντας αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.

Το πακέτο των νέων ρυθμίσεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των ημερών, ενώ σε προτεραιότητα έχει τεθεί από την κυβέρνηση και η καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με αποστολή φακέλου με εταιρεία ταχυμεταφοράς και όχι με προσέλευση στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία. Για το συγκεκριμένο θέμα (που απαιτεί συναίνεση 200 ψήφων) ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Αμέσως μετά - πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου - θα δρομολογηθεί η κατάργηση της απλής αναλογικής στους Δήμους και όλα δείχνουν ότι μετά και την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η κυβέρνηση θα φέρει στο φως τον σχεδιασμό της για την τελική - και πιο κρίσιμη - κίνησή της στην εκλογική νομοθεσία: την κατάθεση του νέου συστήματος που θα καταργεί την απλή αναλογική στις εθνικές κάλπες.

 

 

 

camora

 

 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea

 
 
 
 

KANTE MAΣ LIKE  E-sterea

anakainiseis

logo kritikos
ΘΗΒΑ - ΠΑΡΟΣ

themisnokas

lefkiano

estereaWebp.net gifmaker

remos

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

monomaxoi2

camora

 

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK