• Φωτιά στη Φωκίδα: «Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό - Απειλούνται εργοστάσια στην Ιτέα»(φωτο) | e-sterea.gr

  Φωτιά στη Φωκίδα: «Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό - Απειλούνται εργοστάσια στην...

  Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 19:49

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη για την κατάσταση στη Στερεά Ελλάδα(φωτο) | e-sterea.gr

  Ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη για την κατάσταση στη Στερεά Ελλάδα(φωτο) | e-sterea.gr

  Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 18:41

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο Σχηματάρι

  Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο Σχηματάρι

  Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 18:30

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Φωτιά στο Σχηματάρι: Κρίσιμο το επόμενο δίωρο - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους | e-sterea.gr

  Φωτιά στο Σχηματάρι: Κρίσιμο το επόμενο δίωρο - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους | e-sterea.gr

  Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 11:17

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Συναγερμός για τη φωτιά στο Σχηματάρι: Eκκενώνεται το Δήλεσι(φωτο) | e-sterea.gr

  Συναγερμός για τη φωτιά στο Σχηματάρι: Eκκενώνεται το Δήλεσι(φωτο) | e-sterea.gr

  Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 10:58

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Booking.com

 

Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Ο οπλαρχηγός, ο πολιτικός, ο κρατούμενος…

TITLE

 Ο Πέτρος Μαυρομιχάλης γεννήθηκε στη Μάνη τη σημερινή Αρεόπολη, στις 6 Αυγούστου του 1773. Γόνος επιφανούς οικογένειας, παντρεύτηκε την Άννα Μπενάκη και απέκτησαν 8 παιδιά. Πολλοί από την ευρύτερη οικογένεια των Μαυρομιχάληδων συνέβαλαν στον αγώνα ενάντια των Τούρκων με επικεφαλής τον ίδιο, όπου εκτός από αγωνιστής, διετέλεσε και πολιτικός στην απελευθερωμένη Ελλάδα.   

 

 

Το 1814, αποκτά επάξια, τον τίτλο του «Μπέη», μένοντας στην ιστορία ως Πετρόμπεης, σπουδαίο αξίωμα που δινόταν κατά την τουρκοκρατία από τον Σουλτάνο σε φημισμένο προύχοντα της κάθε περιοχής και το αξίωμα αυτό ήταν ιεραρχικά, ένα σκαλοπάτι κάτω από τον Πασά.

 

 

PETROBEHS 2

 

 

Συνεργάζεται στενά με τον Κολοκοτρώνη και συνδράμει ενεργά στην φυγάδευση πολλών κλεφτών της περιοχής της Πελοποννήσου προς τα Επτάνησα, τα οποία είναι υπό την Γαλλική κατοχή και προσπαθεί άκαρπα να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Γάλλων και δει του Ναπολέοντα, προς όφελος της επερχόμενης επανάστασης που φωλιάζει στις καρδιές όλων των Ελλήνων και σιγά – σιγά θεριεύει και παίρνει σάρκα και οστά!

 

 

Ηγετική φυσιογνωμία και υπερασπιστής της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης των οικογενειών της Μάνης που εύκολα μπορούσαν να αντιμάχονται, συνετέλεσε καθοριστικά στην άμβλυνση των αντιπαραθέσεων και στο πλιάτσικο των πειρατών και απέδειξε με τον τρόπο διοίκησής του, τα προσόντα του σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και το δυναμικό του χαρακτήρα, στοιχεία που μετέπειτα τον κατέταξαν ανάμεσα στις ηρωικές και εμβληματικές μορφές του Αγώνα.

 

 

Ένας ακόμη σταθμός του η Φιλική Εταιρεία. Μυήθηκε τον Αύγουστο του 1818 σε ηλικία 45 ετών, μέσα σε περιβάλλον συγκίνησης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις βιογραφίες του, υποσχέθηκε στην υπηρεσία του αγώνα, «5.000 γρόσια και είκοσι χιλιάδας οπλοφόρους πλην πτωχούς» και μεθοδικά άρχισε να προετοιμάζει τη Μάνη για την ιερή και πολυπόθητη έναρξη της επανάστασης. 

 

 

Στις 17 Μαρτίου του 1821, στην Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα, δίνει την έναρξη της επανάστασης και μαζί με 5.000 Μανιάτες, πετυχαίνει την απελευθέρωση της Καλαμάτας.

 

PETROBEHS 1

 

 

Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, κονταροχτυπήθηκε με άσβεστο μίσος με τον αιμοβόρο Δράμαλη και συμμετείχε με ρόλο πρωταγωνιστή στην άλωση της Τριπολιτσάς, του Αργούς αλλά και στην άμυνα του Μεσολογγίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, εκδίδει και κοινοποιεί με εκθέσεις του, την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, σε Ευρώπη και Αμερική, προσδοκώντας στη βοήθειά τους και ποτέ δεν έπαψε να πολεμά με ανδρεία και μένος σαν άτρωτος θεός, έναντι των Τούρκων. Επιπλέον, τα χρόνια της επανάστασης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, διετέλεσε πρόεδρος τόσο του Βουλευτικού, όσο και του Εκτελεστικού σώματος, της Β’ Εθνοσυνέλευσης, αλλά και ενεργό μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Ελλάδος.  

 

Το 1927, εκλέγεται κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας και τον διορίζει πρόεδρο της Γερουσίας. Όμως οι φιλικές σχέσεις των δύο οικογενειών, έμελλε να διαταραχθούν μέχρις εσχάτου…

 

 

Το 1830, ο Τζανής Πετρόμπεης, αδερφός του Πετρόμπεη, οδηγεί τους Μανιάτες σε εξέγερση εναντίον του κυβερνήτη, με αποτέλεσμα ο Γερουσιαστής να προσπαθήσει να φυγαδευτεί χωρίς αποτέλεσμα στη Ζάκυνθο. Συλλαμβάνεται και κρατείται φυλακισμένος για 9 μήνες στην Ακροναυπλία, αμαυρώνοντας τη φήμη του στα απόνερα της ζωής του.    

 

Την κορύφωση της έχθρας των δύο οικογενειών, κλείνει η αυλαία της μεν δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο, από τον γιο του Γεώργιο και τον αδερφό του Κωνσταντίνο βυθίζοντας τη χώρα σε πένθος και διχόνοια και δε, το 1831 την εκτέλεση του γιου του από τις αρχές, λίγους μήνες αργότερα από την προμελετημένη δολοφονία.

 

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, έχασε κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα τους και τους γιους του Ηλία και Ιωάννη, ο ίδιος εναπόθεσε τη ζωή του και την περιουσία του στο όραμα της απελευθερωμένης Ελλάδας και κατέληξε να απωλέσει πρόσκαιρα το κύρος του λόγω οικογενειακών πεποιθήσεων και λανθασμένων και παρορμητικών κινήσεων. 

 

 

Όπως και να έχει, η συμβολή του στον αγώνα δεν υστερεί των υπολοίπων αγωνιστών και δικαίως κατέχει μία επίτιμη θέση, στο κάδρο της ιστορίας μας.   

 

Έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιανουαρίου του 1848, σε ηλικία 75 ετών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ

 

 

Booking.com

 

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

Please enable the javascript to submit this form

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός Θήβα

 
ΚΤΗΜΑ ΛΥΜΠΕΡΗ

Αγγελία εργασίας στην Περιοχή Θήβας - Εύβοιας

verykokos

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑΞΙΔΙΑ

Ζητείται Υπεύθυνος Διαχείρισης Αποθήκης Μαρμάρων

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ

pnevmatika sokolatakia

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΔΕΡΗ- Ανασκαφές στο χτες...

sideri

Booking.com

argiris taxi

 

lefkiano

parostop

camora

 

KTEL THIVAS

aggelies2

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK